Održan 25. svetski kongres omladinskog turizma u Beogradu

Jubilarni, 25-ti svetski kongres omladinskog turizma (WYSTC) održan je po prvi put na području istočne i jugoistočne Evrope.

U organizaciji Svetske omladinske studentske i obrazovne turističke konfederacije (WYSE Travel Confederation) i Global Project Agency kao nacionalnog partnera, Beograd je od  20. do 23. septembra ’16  bio centar ideja, pozitivne enrgije i kreativnosti  u oblasti omladinskog i studentskog turizma.

Preko 500 delegata iz celog sveta, domaćih preduzetnika i kompanija prisustvovalo je događaju koji omogućava umrežavanja profesionalaca i mladih u omladinskom turizmu. Svetska turistička agencija ocenila je događaj kao jedan od najuticajnijih na globalnom nivou, što ima dodatnu vrednost za Beograd i Srbiju.

Kongres su otvorili  Dejvid Čepmen, generalni direktor WYSE Travel Confederation, kao i izvršni direktor UNWTO, Zoltan Šomođi dok je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Rasim Ljajić  imao čast da zatvori zvanični deo skupa.

Predstavnici najvećih svetskih turističkih organizacija, agencija koje se bave programima kulturne razmene, kreiranjem omladinskih programa i ponuda za mlade, škole jezika, zanatskih radnji  su učestvovali u zanimljivom i edukativnom trodnevnom programu u prostorijama Sava centra i hotela Crowne Plaza.
Sastanci ‘’face to face’’ služili su za razmenu iskustva u razvijanju ili promovisanju omladinskih turističkih ponuda organizacija iz različitih delova Evrope čak i sa različitih kontinenta dok su mnogi upravo na tim sastancima sklopili nove poslove i saradnje.
Seminari i radionice iz oblasti kulturne razmene studenata, uticaja marketinga na iskorišćenost turističkih ponuda, volonterizma i uključivanja mladih, praćenja svetskih trendova i potreba mladih različitih generacija  i druge su izazvale veliko interesovanje delegata, tako da se uvek tražilo mesto više.
Pored direktnih poslovnih sastanaka i specijalizovanih seminara koji pružaju uvid u najnovije trendove u sferi omladinskog turizma, posebna pažnja pokonjena je tzv. događajima za umrežavanje (networking events).
wystic7

Najboljima za izvrsnost u industriji omladinskog turizma dodeljene su nagrade u čak 8 kategorija na Global Youth Travel Awards večeri organizovanoj u kristalnoj dvorani hotela Hyatt.

Titulu najboljeg volontera WYSTCa i nagradu u obliku dvanaestomesečne Alliance Abroad plaćene prakse u Sjedinjenim Američkim Državama dobio je Vanja Đokić koji nije krio svoje odušveljenje.

‘’Ovo je nešto što se dešava jednom u životu i veoma sam srećan što sam dobio priliku da usavršim svoje znanje u inostanstvu koje ću posle primeniti u svojoj zemlji’’

U duhu tradicije, i ove godine kongres je imao humanitarni karaker pa je u sardanji sa predstavništvom UNHCR-a u Srbiji, organizovan  volonterski projekat u kom je, zahvaljujući  angžmanu učesnika kongresa, Centar za pomoc izbeglicama Miksalište dobio sveže okrečene zidove i fasadu.

Značaj WYSTC-a se ogleda u jačaju ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja Srbije kao turističke destinacije a u prilog tome govori i director WYSE-a, Dejvid Čepmen.

‘’WYSTC će unaprediti ogromne mogućnosti razvoja i dostupnih poslovnih šansi za omladinski turizam u Srbiji – događaj predstavlja uspešnu platformu koja će poslužiti da se promovišu mnogi kvaliteti koje ova destinacija može ponuditi mladim turistima iz celog sveta.”