top of page
Klikni za registraciju

Kako do posla?

 

Ukoliko si se odlučio za opciju FULL Service, posao možeš naći na nekoliko načina:

 

 

  • FACE TO FACE INTERVIEW (februar)

 

Na ovom događaju studenti upoznaju svoje buduće poslodavce i ostvaruju sa njima direktan kontakt.

Velike kompanije dolaze u Beograd i razgovaraju sa studentima i srazmerno njihovom znanju engleskog jezika bivaju im ponuđeni različiti poslovi kod tih poslodavaca.

 

I studenti i poslodavci preferiraju ovakav vid komunikacije i Job intervjua, jer se poslodavci upoznaju sa karakteristikama studenata i studenti sa zahtevima i pravilima poslodavca.

 

Nakon upoznavanja i intervjua potpisuje se ugovor o radu na licu mesta.

 

 

  • VIRTUAL HIRING EVENT

 

Na ovim događajima se predstavlja veliki broj malih poslodavaca iz svih delova SAD. Budući da ove kompanije nemaju interesa da putuju po Evropi (zapošljavaju pojedinačno i relativno mali broj studenata) GPA (GTG) putem audio i video striminga organizuje online razgovore sa poslodavcima i predstavnicima poslodavaca u nekoliko gradova u Srbiji.

 

Intervju kandidata se obavlja na engleskom jeziku. U skladu sa željama studenta koji vrstu posla želi da radi, željene lokacije na kojoj bi radio/la u SAD i nivoa znanja engleskog jezika nude se RADNE PONUDE (Job Offer). Nakon što razmotri ponude, učesnik na samom događaju bira poslodavca odnosno posao koji mu najviše odgovara i na licu mesta potpisuje Ugovor o radu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SASTAVLJANJE CV (AMERIČKI MODEL)

 

U SAD je običaj da se, prilikom apliciranja za posao, priloži i CV (Curriculum vitae), kako bi se kandidat za posao predstavio poslodavcu. Zato je veoma važno da CV bude dobro napisan: jasno, sažeto, bez grešaka (gramatičkih ili pravopisnih), kao i da sadrži relevantne podatke. Dužina teksta ne treba da prelazi 1.5 stranicu A4 formata.

 

INTERNET PRETRAGA I SLANJE E-MAIL-a

 

Internet je najbolji, najbrži i najjeftiniji način za pronalaženje sezonskih poslova u SAD. Linkovi za samostalno traženje posla su:

www.j1jobs.com, www.coolworks.com, www.careeruilder.com, www.aboutjobs.com, www.hotjobs.com, www.flipdog.com, www.jobmonkey.com, www.summerjobs.com.

 

Kada odabereš kompanije u kojima bi želeo da radiš, potrebno je da im se obratiš e-mail-om. E-mail mora biti kratak, jasan, bez attachment-a (osim CV-a) i slika, bez grešaka (gramatičkih i pravopisnih ) i adresiran na konkretnu osobu kojoj se obraćaš. Uz e-mail posalji i CV. Vaš e-mail može da izgleda ovako:

 

Dear Sir/Madam,

I am a student from Serbia. I will come to USA this summer and work on a J-1 visa. This visa is sponsored by  U.S. Department of State and allows me to work legally for 4 months. I am currently searching for a job-that is the reason for this e-mail.

Please find my resume bellow. Do not hesitate to contact me if  You have any positions available or would like to speak with me further.

Best regards, IME I PREZIME

 

DOBIJANJE POSLA

 

Verovatno će Poslodavac odnosno Kompanija kojoj si se obratio, odgovoriti da će razmotriti tvoj zahtev i obavestiti te o svojoj odluci. U slučaju da ti Poslodavac pozitivno odgovori i ponudi posao, potrebno je da ti pošalje popunjen i potpisan Employment Agreement Form odnosno RADNU PONUDU.

Employment Agreement Form odnosno RADNU PONUDU kompanije za koju ćeš raditi tokom leta, potrebno je da nam dostaviš najkasnije do 15. aprila. Svim Poslodavcima odnosno kompanijama koje su ti poslale odgovor, bez obzira da li su ti ponudili posao ili ne, potrebno je da se zahvališ što su uzeli u razmatranje tvoju aplikaciju.

 

Poslovi se ne smeju tražiti preko agencija za zapošljavanje. Poslovi koji se apsolutno ne prihvataju su: čuvanje dece – Au Pair, poslovi u kući (čistačica, kuvar/ica u privatnom domaćinstvu), medicinske usluge, poslovi na brodovima i u avio-industriji, školama…

AKTIVIRAJ SVOJU KARTICU
UNIQA OSIGURANJE
FACEBOOK
Anchor 1
FUNPIT
PARTNERI
GPA VIDEO
JAVNE NABAVKE
bottom of page